Kvartet i teten

Engegårdkvartetten har i løpet av noen få år etablert seg som en av Norges fremste i sitt slag. Strykekvartetten med fiolinisten Arvid Engegård i spissen har et sterkt indre liv, hver og en av musikerne hører til tetsjiktet, og det gjør at klangen blir tett, levende og intens. På denne nye platen får vi strykekvartetter av Haydn, Grieg og nordmannen Leif Solberg. Han er en av de relativt lite kjente, og her er hans strykekvartett i h-moll innspilt for første gang. Den er fra 1945 og er komponert innenfor et klassisk form- skjema med en norsk folketone i bunnen. Solberg er en spennende skikkelse i norsk musikkhistorie som fortjener å bli trukket fram i lyset. Griegs dystre og livskrisepregede strykekvartett i g-moll er atskillig mer kjent, og den fremføres med stort trøkk og varme – kanskje litt vel pågående til tider. Men Haydns kvartett i D-dur, OP. 76, nr. 5, spilles med letthet, liv og lyst. En gjennomført og engasjerende plate med både kjent og mindre kjent musikk.

 

Tori Skrede
VG 5 August 2008