Arvid Engegård

Arvid Engegård ble født i Bodø i 1963. Da han var 11 år gammel, ledet han sin første strykekvartett på turne, og samme år var han også solist med Bodø Byorkester i Mozarts pianokonsert i A-dur, K. 488. Da han var 14 år vant han NRKS Ole Bull-konkurranse som førte til konserter i USA.

Arvid tok sin første fiolineksamen ved konservatoriet i Trondheim da han var seksten år. På denne tiden opptrådte han som solist både med Trondheim Symfoniorkester og Oslo Filharmoniske. Han fortsatte sine studier ved Eastman School of Music i Rochester, New York. I løpet av årene i USA deltok han i mesterklasser med bl.a. Isac Stern.

Før han flyttet til Salzburg for å studere med Sandor Vegh, var han igjen solist med Oslo Filharmoniske orkester i Vieuxtemp´s femte fiolinkonsert.

Et år etter sin ankomst i Salzburg inviterte Vegh ham til å være konsertmester I Camerata Academica, en posisjon han beholdt i 8 år. Med dette orkesteret var han også solist i Mozarts 4 fiolinkonsert i Wiens store og berømte konsertsal, Musikverein. I denne tiden gjorde orkestret en rekke cd-innspillinger, bl. a. Mozarts Divertimenti og alle 27 pianokonserter med Andras Schiff. Han spillte også inn Bartoks Kontraster for Decca.

I 1991 ble han invitert til å lede Orlandokvartetten i Amsterdam. Her var han primarius fram til 1999. I disse årene turnerte kvartetten hele Europa, og gjorde innspillinger av Schnittke´s treje kvartett – som også var skrevet til Orlandokvartetten – og kvartetter av Haydn, Mozart, Grieg, Schostakovich og Isang Yun.

Som fiolinist og kammermusiker har Arvid opptrådt en rekke ganger på mange av Europas mest prestisjefylte festivaler, som Lockenhaus, Salzburg, Musiktage Mondsee, Mozartwoche og Prussia Cove.

Etter at Arvid I 1999 begynte å dirigere, har denne delen av hans karriere utviklet seg raskt, og han er nå en hyppig gjest hos Oslofilharmonien, Kringkastingsorkesteret, Det norske Kammerorkester, Bergen Filharmoniske, symfoniorkestrene i Stavanger, Tromsø og Trondheim, Mozarteum Salzburg, Camerata Academica, Winterthur Symphony Orchestra, Camerata Bern, Ljubliana Philharmonic, Maribor Symfony Orchestra og mange av de svenske orkestrene.

Arvid er også etterspurt som fiolinsolist, og i 2007 opptrer han med Stavanger Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske og Norrköping Symfoniorkester.
Han er sjefsdirigent for Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og kunstnerisk leder for Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest.

I 2006 vente han for alvor tilbake til en av sine store pasjoner, strykekvartetten. Med Atle Sponberg (fiolin) Juliet Jopling (bratsj)og Jan-Erik Gustafsson (cello) startet han Engegårdkvartetten. Allerede samme år spilte det nye ensemblet direkte i NRK fra Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest, og i 2007 har kvartetten turnert Nord-Norge og Trondheim. I sommer venter en rekke festivaler: Festspillene i Bergen, Loviisa Sibelius Festival utenfor Helsinki, Lofoten internasjonale Kammermusikkfest og Oslo Kammermusikkfestival. Høsten 2007 turnerer kvartetten Sør-Norge og spiller inn sin lanserings-cd. I 2008 venter en internasjonal turne til Sverige, Finland, Luxemburg, Østerrike og Italia samt en rekke festivaler i Skandinavia og Irland.

Han fikk Nordlysprisen i 2000.