Engegård Quartet gjestet Hardanger Musikkfest

32834952_2682347001805588_2050254814008311808_n.jpeg

The Engegård Quartet fremførte ikke mindre enn åtte konserter inkludert to urpremierer ved Hardanger Musikkfest i Mai.    

Anmeldelsen i Klassisk Musikk:   'Helt ypperlig. Dette er musiserende. Det er en nerve i tonene som er veldig fin', sa komponist Cecilie Ore etter urfremførelsen av hennes verk WaterWorks i Ullensvang kyrkje 17. mai.

Den hun sa det til var Arvid Engegård, leder for Engegårdkvartetten, etter festkonserten under Hardanger Musikkfest. Foruten sjefen sjøl, består Engegårkvartetten av Juliet Jopling, Alex Robson og Jan Klemens Carlsen.

Ifølge komponisten er WaterWorks en hyllest til Hardanger og vestkysten av Norge, med fosser, smale fjorder og dramatisk natur. Musikken henter sin inspirasjon fra vannets bevegelser gjennom landskapet, hvor sildringer langt oppe i fjellsidene blir til bekker og vokser seg til elver og kraftfulle vannfall som passerer gjennom fjellvann og øker i styrke før det kaster seg ut og ned i dype fjorder, og til slutt forenes med havet hvor det fordamper og igjen returnerer til fjellene der det faller som regn, og syklusen starter enda en gang.

WaterWorks er spesialbestilt til Hardanger Musikkfest. Det starter rolig med svake toner der fiolinstemmen leder hovedmotivet. Fem hurtig repeterende klanger kan være komponistens beskrivelse av vann i et frådende fossefall, plutselig blir det mye pizzicato med mye romklang, og tankene går til enorme fjellhaller med vann som kan gi kraft til vannturbiner – men dette er bare min egen forståelse av musikken.

– Det er mange måter å tolke dette verket på. Jeg synes Engegårdkvartetten gjør det helt ypperlig. De er svært profesjonelle og dyktige musikere, sier komponisten.

Svein Knutsen
Klassisk Musikk, 20.mai 2018

Les hele anmeldelsen