Beethoven 123 16-18.november Nynorskens Hus

Unknown.jpg

16-18.november på Nynorskens Hus

Engegårdkvartetten og Nynorskens Hus med venner;

Tor Espen Aspaas, Silke Avenhaus, Øyvind Bjorå, Thorbjørn Gulbrandsøy, Jeaninne Lukusa, Erlend Samnoen, Øystein Sonstad, Georgy Tchaidze, Marianne Thorsen, Vegar Vårdal, Shwan Wahed, Den Mangfaldige Scenen, Nordberg Strykeorkester.

Velkommen til en tre dagars utforsking av livet og musikken til Ludvig van Beethoven.  16-18.november 2018Alle konserter på Nynorksens Hus,

Få med alle konsertene med Festivalpass: kr.780-/studenter kr.280-/barn kr.140-

Enkeltkonsert: kr.320/120/150

Kafékonserter: kr.200/80/40

Klikk for å kjøpe billetter

www.beethoven123.no

Grieg Minutt for Minutt - Engegårdkvartetten deltar i verdens lengste Grieg-konsert

Unknown.jpg

Fredag 15.juni 2018 er det 175 år siden Edvard Grieg ble født.  Dette jubileum feires gjennom NRKs sending Grieg Minutt for Minutt, hvor hele Edvard Griegs musikkproduksjon blir framført i en konsert.  Den begynner kl.17.30 på fredag med opus 1, og i løpet av 30 timer skal over 600 musikere til saman spille samtlige 74 musikkstykker. Sendinger er fra Grieghallen, Troldhaugen og NRK Store Studio i Oslo. 

Engegårdkvartetten er kjempeglade for å kunne være en del av denne festen og skal fremføre Grieg's eneste strykekvartett på Troldhaugen, Bergen.  Vi stiller våre vekkeklokker - Opus.27 spilles direkte på NRK TV og radio kl.03.29!! 

Les mer om NRKs store satsing Grieg Minutt for Minutt  på NRK's webside.

Engegård Quartet gjestet Hardanger Musikkfest

32834952_2682347001805588_2050254814008311808_n.jpeg

The Engegård Quartet fremførte ikke mindre enn åtte konserter inkludert to urpremierer ved Hardanger Musikkfest i Mai.    

Anmeldelsen i Klassisk Musikk:   'Helt ypperlig. Dette er musiserende. Det er en nerve i tonene som er veldig fin', sa komponist Cecilie Ore etter urfremførelsen av hennes verk WaterWorks i Ullensvang kyrkje 17. mai.

Den hun sa det til var Arvid Engegård, leder for Engegårdkvartetten, etter festkonserten under Hardanger Musikkfest. Foruten sjefen sjøl, består Engegårkvartetten av Juliet Jopling, Alex Robson og Jan Klemens Carlsen.

Ifølge komponisten er WaterWorks en hyllest til Hardanger og vestkysten av Norge, med fosser, smale fjorder og dramatisk natur. Musikken henter sin inspirasjon fra vannets bevegelser gjennom landskapet, hvor sildringer langt oppe i fjellsidene blir til bekker og vokser seg til elver og kraftfulle vannfall som passerer gjennom fjellvann og øker i styrke før det kaster seg ut og ned i dype fjorder, og til slutt forenes med havet hvor det fordamper og igjen returnerer til fjellene der det faller som regn, og syklusen starter enda en gang.

WaterWorks er spesialbestilt til Hardanger Musikkfest. Det starter rolig med svake toner der fiolinstemmen leder hovedmotivet. Fem hurtig repeterende klanger kan være komponistens beskrivelse av vann i et frådende fossefall, plutselig blir det mye pizzicato med mye romklang, og tankene går til enorme fjellhaller med vann som kan gi kraft til vannturbiner – men dette er bare min egen forståelse av musikken.

– Det er mange måter å tolke dette verket på. Jeg synes Engegårdkvartetten gjør det helt ypperlig. De er svært profesjonelle og dyktige musikere, sier komponisten.

Svein Knutsen
Klassisk Musikk, 20.mai 2018

Les hele anmeldelsen

Haydn - 'Jesu syv siste ord på korset'. Konserter i Oslo, Trondheim, Bodø og Tromsø mars 2018

FB-banner.jpg

Engegårdkvartetten og bishop emeritus, Tor B. Jørgensen, fremfører Haydn's vakre  'Jesu, syv siste ord på korset' i fire konserter i uken før påske. I dette inderlige og kraftfulle mesterverket danner de syv satser en perfekt ramme for lesning inspirert av Jesu syv siste ord, og dette blir fremført i en vakker kammermusikalsk kirkelig setting. Konsertene finner sted;

Fredag 23. mars kl.19.30 -  Kulturkirken Jakob, Oslo
Lørdag 24. mars kl.21.00 - Nidarosdomen, Trondheim
Søndag 25. mars kl.19.30 -  Domkirken, Bodø
Mandag 26. mars kl.19.30 - Arktisk Katedral, Tromsø.

Joseph Haydn, strykekvartettens far, komponerte musikk til Langfredags gudstjeneste i Oratoria de la Santa Cueva i Cádiz. Skrevet først for orkester og så for strykekvartett det er denne varianten fra 1787 som oftest er fremført.

Engegårdkvartetten er kjent for sin kjærlighet til det klassiske repertoaret og Haydns strykekvartetter er midt i smørøyet for dem. Tor B. Jørgensen er en luthersk teolog og tidligere biskop i i Sør- Hålogaland bispedømme fra 2007 til 2016. Som teolog med stor lidenskap for klassisk musikk, er det bare å glede seg til å høre hans lesninger inspirert av de bibelske tekstene. 

 

Billettene kjøpes på TicketCo eller ved inngangen. 

Nils Økland og Engegårdkvartetten i Oslo Quartet Series

Engegårdkvartettens samarbeid med Nils Økland begynte i februar 2013 med konserter på Harstad i regi av Ilios festivalen.  I mars 2014 fikk de strålende kritikk i Salzburg. Deres spennende programmer har som mål å utfordre grensene mellom norsk folkemusikk og klassisk kammermusikk.

Dette kunne publikum høre tirsdag 27. februar 2018, da Engegårdkvartetten og Nils Økland var på programmet med  'Røtter' som en del av Oslo Quartet Series i Gamle Logen.   På programmet var Haydns strykekvartett op.76.no.1, Johan Kvandals Kvintett op.50 for hardingfele og strykekvartett, Bartóks strykekvartett no.4.  Kvelden ble avsluttet med folkemusikk og noen av Nils egne komposisjoner.